naslovna 3

youtubefacebooktwitter

 
 

ODNOS I VEZA ASTROLOGIJE SA DRUGIM NAUKAMA

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

VEZA SA ASTRONOMIJOM

Prva u nizu tih veza je odnos izmedju astrologije i astronomije. Inace, paradoks koji prati tumacenje ove veze sastiji se u tome da se skoro svi naucnici i teoreticati slazu po pitanju njihove - bazicne povezanosti. Odnosno, astrologija i astronomija se preplicu vec u samom zacetku, tako da je priroda njihove veze nuzna, neraskidiva i kauzalisticka - kako za njihov nastanak, tako i za dalji razvojni tok.
Ali, problem koji prati ovo tumacenje nastaje u onom momentu kada se postavlja pitanje:
Koja nauka je "starija" po svome nastanku?
Naravno, mi necemo ulaziti u tu polemiku, vec samo naglasavamo najvaznije cinjenice. Neke od njih su, npr.da jos uvek ne postoje pouzdani dokazi o tacnom nastanku (zacetku) ni astrologije ni astronomije. Znaci, jos uvek se sve zasniva na naucnim, akademskim ili slobodnim pretpostavkama u koje veruje manji ili veci broj teoreticara. U tom smislu, vecina teoreticara je naklonjena verovanju da su astrologija i astronomija nastale istovremeno, ili cak da je astrologija nacinila onaj "prvi razvojni korak". Uostalom, cak su i tvorci savremene astronomije istovremeno bili i astrolozi, a medju njima jedan od poznatijih bio je J.Kepler. Astrologija definitivno jeste jedna od najstarijih nauka, cak sa velikom verovatnocom da je upravo ona najstarija nauka koja datira u periodu izmedju 6. i 5. veka p.n.e. U prilog tome govore i mnoge cinjenice, kao sto je hram u Tebi, na kome postoji skulptura Zodijaka. Inace, ta skulptura je toliko stara da njeno poreklo jos uvek nije moguce tacno utvrditi.
Narocito treba imati u vidu da je astrologija ne samo jedna arhajska nauka, vestina i znanje, vec da je ona istovremeno i dokaz o trajanju. Znaci, kakve god da je transformacije doziveo ovaj svet i savremeni covek na svom evolutivnom, stvaralackom i razvojnom putu, gledano kroz presek razlicitih civilizacija, epoha i kultura ponesto je ostalo - "nepromenljivo"! Bez obzira na svremeni pristup u tumacenju astrologije, njena bazicnost je ostala ista i nepromenljiva kao i principi ili nacin na koji ona funkcionise. U osnovi tu je sve isto i nepromenljivo, tako da je astrologija jedan od retkih i vaznih dokaza o trajanju.

· VEZA SA PSIHOLOGIJOM

Astrologija se nalazi u neraskidivoj i u nuznoj vezi sa psihologijom. U osnovi se obe bave "pricom o coveku", tj. analizom, objasnjem i tumacenjem njegovog unutrasnjeg i spoljasnjeg zivota. Naravno, astrologija nije samo "prica o coveku" (potencijalno da, ali ne iskljucivo, jer ona sadrzi i druge discipline koje tretiraju razlicite kategorije). Znaci, ovde podrazumevamo samo one grane astrologije koje se bave tumacenjem personalnih - licnih horoskopa (pre svega natalna, astromedicina i druge). Do sada se u praksi pokazala nuznost ili zakonitost, da su svi afirmisani i eminentni astrolozi obavezno bili i dobri poznavaoci psihologije, dok obrnuto pravilo nije nuzno. Ipak, medju uvazenijim psiholozima koji su bili ne samo dobri poznavaoci astrologije vec su se bavili i prakticnim radom, treba izdvojiti K.G.Junga. Sustina je u tome sto poznavanje psihologije veoma olaksava i omogucava kvalitetnije tumacenje psiholoskog profila odredjene osobe, njen mentalni sklop i kompletnu psihologiju ponasanja koja se inace zasniva na intelektualnom, emocionalnom i socijlanom razvoju. Znaci, nikada i nista nije slucajno, vec u svemu postoji uzrocno-posledicna veza, zakonitost i objasnjenje. Naravno, psihologija osnovno teziste stavlja na coveka i na procese koji se desavaju u njemu (individualno i kroz interpersonalne odnose). Dok astrologija, glavno teziste stavlja na sveobuhvatnost, odnosno na uvrocno-posledicnu vezu ili na odnos izmedju ?oveka i kosmosa (celokupna slika neba, uticaji planeta).U svakom slucaju, ove dve nauke se sjajno dopunjuju (mada postoje i neke osnovne razlike u tumacenju i tretiranju istih ili slicnih problema).
Narocito je vazno naglasiti, da astrologija daje mogucnost predvidjanja dogadjaja. Preciznije receno, u odnosu na psihologa, od astrologa se ocekuje da ispuni kompleksniju ulogu. Astrolog obavezno, uz nuzno razumevanje i pravilno tumacenje, koje vazi i za psihologa, mora da pokaze i odredjene sposobnosti, vestinu ili uticaj u najavljivanju - predvidjanju narednih dogadjaja. Znaci, astrolog ima i ulogu terapeuta, tumaca i prognozera ili nekog ko najavljuje naredne dogadjaje i ukazuje na njihov tok, kvalitet, znacenje i sadrzaj.
Poenta je u tome da i psihologija i astrologija treba da unesu kvalitetne promene u neciji zivot, zatim obe imaju veliki uticaj i unapredjuju ne samo zivot pojedinca vec i zivot zajednice u celini. Medjutim, taj uticaj uvek ostaje empirijski nemeriv.
Astrologija je povezana i sa drugim naukama, koje su nuzne ili neophodne za pravilno teorijsko razumevanje, kao i za prakticno delovanje ili rad. Medju njima izdvajamo njenu vezu sa medicinom, istorijom, sociologijom, a neophodno je i poznavanje odredjenih geografskih pojmova, kao i poznavanje opste kulture.